top of page
Foto van schrijverRuurd Mosterd

Onderdeel zijn van iets groters

Het belang van het verkennen van je familiesysteem voor persoonlijke groei. Soms moeten we graven om de schatten te vinden.


Dit is niet bedoeld om iets of iemand te oordelen, maar om ons te ontwikkelen tot vredelievende en bewuste mensen. Het leven wordt immers voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen. (Kierkegaard).


Mijn pleidooi: deze duik in je familiesysteem kan wel eens een waardevolle stap zijn die je zet. Vanuit mijn ervaring met persoonlijke ontwikkeling, heb ik het meeste gehaald uit systemisch werk.


Het familiesysteem vormt ons lot. In de eerste zeven jaar van ons leven ‘downloaden’ we alle ervaringen in ons lichaam (lees Bruce Lipton). In die kwetsbare kinderjaren zijn we als een spons: we nemen alle ervaringen, overtuigingen, trauma’s en mooie momenten op als gegevens op een harde schijf.


Die harde schijf draait in ons volwassen leven ongeveer 95% van de tijd. Onbewust. Handig en energiezuinig, onze automatische piloot. Slechts 5% van de tijd werken we vanuit een bewuste mind. (Volgens het werk van Lipton).


Vind je het niet bijzonder hoe we, naarmate we ouder worden, steeds meer op onze ouders gaan lijken? 🤭🫣🤓


Ons ‘programma’ wordt generatie op generatie doorgegeven – de mooie dingen, de goede waarden, maar ook de lasten, trauma’s en moeilijke verhalen. Weggestopt in ons onderbewuste… Een blinde vlek geworden, als een schaduw hangend achter jouw gedaante.


Wat kun je doen? Kijk, observeer, verdiep je in je familiesysteem. Hoe was jouw vader of moeder toen ze jong waren? Welke grote gebeurtenissen hebben hun leven gevormd? Wat weet je van opa en oma? En hoe ging het met die ene oom of tante waar niemand over sprak?


Als je bereid bent om een laag dieper te gaan, kan ik zeker een coachsessie aanraden. Of bestudeer het werk van bijvoorbeeld @gabormatemd @praktijkmaartenoversier of @elsvansteijn_defontein.


Ik heb geleerd dat ik onderdeel ben van een groter systeem. Ik ben een schakel in een lange keten. Ik buig met respect voor mijn voorouders, en heb hun worstelingen gevoeld – die leefden en leven ook in mij. Vanuit het sjamanisme is het eren van de voorouders een belangrijke beweging. They got our back!


Door systemisch werk kon ik sommige van die patronen loslaten. En nu? Nu voel ik me ietsje vrijer, klein beetje wijzer, en meer verbonden met het leven. 🙏🏻🤍

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page