Module 2 Coachopleiding

IMG_6282

Quote: Marcel Proust

Vorige week was Module 2 van de Coachopleiding van het Coachcenter in Den Haag waar ik momenteel een opleiding volg. Het thema voor de twee dagen was ‘de kaart is niet je gebied’. 

Dit thema o.a. stelt de volgende vragen. Ben je bewust van je eigen filters? Wat is conditionering? Wat is zelfbewustzijn? Je kaart, je conditionering (de automatische piloot), is het gebied wat je goed kent. Het is het leren bewust worden van de conditionering en de patronen.

Tijdens de twee dagen ging ik het gebied onderzoeken wat ik ken, mijn kaart. Ik stond stil bij mijn verleden, mijn jeugd. Het stilstaan bij het verleden gebeurde in 1 op 1 coachingsgesprekken en in de groep. Soms waren die momenten van delen buiten mijn comfort zone. Je deelt ervaringen die ongemakkelijk en/of pijnlijk zijn. Toch was het nemen van een stap om je kwetsbaar op te stellen naar andere(n) toe de sleutel tot inzicht en verheldering.

De quote die daarbij past is: ‘Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen’. – Søren Kierkegaard.  Een hele krachtige uitspraak werd mij duidelijk.

De setting waar ik ben opgegroeid, het gezin, de school, de buurtvriendjes, de middelbare school periode. De impact van die tijd was erg voelbaar tijdens Module 2. De highs en lows kwamen van binnenuit naar de oppervlakte. Dit gaf mij een gevoel van dankbaarheid, onzekerheid en verdriet tegelijk. 

Het feit dat je weet waar je vandaan komt, maakte voor mij een aantal oude patronen deels verhelderd. Ik bedoel daarmee te zeggen: weten waar ongemakkelijkheden, angsten en gevoelens hun wortels hebben. Dit geeft het een plek.

Een reis naar binnen toe. Niet gezegd dat het een makkelijke reis is. Juist de angsten mogen gezien en gevoeld worden.  Zoals ik soms ’s avonds voorlees uit boek ‘We gaan op Berenjacht’ aan mijn oudste zoon: ‘we kunnen er niet bovenover:  “we kunnen er niet onderdoor, we moeten er dwars doorheen’.  😉

Na de volgende module meer! 🙂