Comfortabel met het oncomfortabele

IMG_0225
De metafoor de berg opfietsen met bloed, zweet en tranen om daarna een heerlijke downhill te hebben, staat symbool aan het leven.. Deze foto is genomen in Verbier waar ik maten een prachtige mtb tocht deed. 

Sinds een jaar neem ik de meeste kennis tot me via de podcast. Tijdens een fiets, wandel -of autorit luisteren naar diverse inspiratiebronnen, heerlijk. Laatst hoorde ik tijdens een van mijn favouriete podcasts van ‘Eindbazen’, Kaspar v/d Meulen praten over het comfortabele leven dat we leiden in het westen. Klik hier voor de podcast.

Zeker als ‘we’ betekent de westerse blanke man tussen de 20 en de 40 jaar. Over het algemeen is dit een groep die niet voor een dubbeltje geboren is… Toch is het de blanke westerse man, ik val ook in die categorie, die vaak te kampen heeft met een burn out, depressie, verslaving, ongezonde levenstijl etc.

Kaspar v/d Meulen praat in de podcast dat het comfortabele ‘luxe’ leven niet per definitie bijdraagt aan een gelukkig, zinvol en gezond bestaan. Hij kiest bewust voor oncomfortabele structurele acties op een dag die bijdrage tot het optimaliseren van zijn lichaam en brein. Inspirerend! Een van zijn hacks zijn ijsbaden, dagelijkse uitdagende work outs en intermitted vasting.

Ik vind de opvatting ‘comfortabel zijn/worden met het oncomfortabele’ een hele mooi functionele voor deze tijd waarin we leven, en ik pas deze ook regelmatig bij mezelf toe. Het werkt! Door jezelf uit de comfortzone te halen, moet je je ergens toe zetten. Dit vraagt mentale kracht. Door het feit dat je dit doet, geef je jezelf een kado. Er treden namelijk allerlei gunstige effecten op in het brein en je lijf. Je wordt mentaal sterker, krijgt meer zelfvertrouwen (en eigen waarde) en je zal eerder in een flowstate (hoofd leeg, in het moment..) komen.

Enkele tips om oncomfortabel comfortabel te zijn:

  • koud afdouchen of een duikje in zee nemen
  • op blote voeten lopen (check bij mijn collega Linde Logtenberg van Natuurlijk Gezond)
  • sla eens een maaltijd of meerder maaltijden over op een dag (of enkele dagen achter elkaar)
  • wandelen naar werk met een laag kleding minder aan dan je gewend bent
  • een uur eerder opstaan en tijd voor jezelf nemen
  • nieuwe skill leren
  • stoppen met een verslaving

Wie weet er nog eentje? Let me know.

Dank voor het lezen!

Geplaatst in Tips.