Kanotrip in Zweden

Ränken

Een paar weken terug heb ik een vierdaagse kanotocht (solo) gemaakt door Zuidoost Zweden. Ik ben geen kanoër, en heb vrij weinig ervaring met kanoën. De laatste keer was op de middelbare school tijdens een schoolkamp in de Ardennen…

Tijdens de opleiding tot Hike & Survival Instructeur, die ik afgelopen jaar gevolgd en afgerond heb, maakte ik voor het eerst kennis met het kanoën in een ‘Canadees’ (open kano). Het geruisloos door het water te glijden sprak mij aan, en smaakte naar meer. 

Het idee van de trip was om de Zweedse wildernis te ervaren en mijn survivalskills in de praktijk te brengen. Licht bepakt* en goed voorbereid stapte ik de kano in. Rivier naar Charlottenberg

Fijn om in een land te verblijven waar wildkamperen vrijwel overal is toegestaan. Ik heb op een paar idyllische plekjes kunnen overnachten, tenminste zo leek het in eerste instantie. De eerste avond bivakkeerde ik naast een kreek (waar ik pas later achterkwam), dit leverde een urenlang gevecht op met de muggen. En de derde avond verbleef ik op een prachtig klein eiland vol met rode mieren… Resulterend heb ik de hele avond op een grote steen in het water op 2 meter van het eiland gezeten. 

Kanoën is fysiek goed te doen, tenzij de wind flink is opgestoken en je jezelf over de windchop (windgolfjes) heen moet manoeuvreren. Dan wordt een ontspannen activiteit een flink karwei. Het is constant zaak om de neus van de boot in de wind te houden om kapseizen te voorkomen. Of je zoekt gewoon de wal op natuurlijk, totdat de wind is gaan liggen… Beide heb ik gedaan, het trotseren van de golven is een mooie uitdaging. Maar na een tijdje is een veilig plekje zoeken aan de kant uit de wind ook wel erg fijn, om vervolgens een lekker bakje thee van fijnspar te drinken.

Het werd een prachtige ervaring. Het hoogtepunt was het varen over een spiegelglad meer (Ränken) in de vroege ochtend. De stiltes werd alleen verbroken door overvliegende vogels en een brullende eland in de verte…

Zonsopgang

Water zuiveren

* in een volgende post zal ik dieper in gaan op welke tools ik mee nam op de trip